Elverum folkehøgskule starter strikkelinje!

Strikking er skikkelig i vinden, og med fokus på bærekraft og miljø er det fantastisk å kunne tilby strikking som ny linje, sier rektor Per Egil Andersen. Navnet på linja blir Strikking/Opplevelser.

Responsen har vært utrolig, og det er allerede 192 søkere til de 16 plassene, så det blir opptaksprøver der vi blant annet ser på egenskaper innen hurtigstrikk, rett og vrang strikk, masketeknikk, enhåndsstrikk, backhandstrikk og smalltalk.

–Det blir nok slik at Norges strikke-elite blir å finne på Elverum til høsten, sier linjelærer Eva-Lill Granberg.

Eva-Lill har tidligere vært lærer for valgfaget Strikking på folkehøgskolen, men ser frem til å utvide faget. Hun har over 40 års erfaring, og kan blant annet vise til to VM-gull i teppestrikk, fire NM-titler og en gjev 2. plass i VM i saueklipping på New Zealand i 1992.

Det var denne sauen Eva-Lill vant sølv for å ha klippet på New Zealand i ’92. Foto: Privat.

–Jeg gleder meg utrolig mye til å starte opp, og jeg kan avsløre at timeplanen kommer til inneholde mye mer enn bare strikking. Vi skal også hekle, sy og veve, og det blir fokus på ergonomiske strikkeposisjoner, oppvarming, tøying og selvsagt mye massasje. Vi får faktisk Drops design på besøk for et 16-timers kurs i ulike oljer for å motvirke «strikkenakke» – en tilstand som fort kan føre til lengre perioder med redusert strikkekapasitet.

Alle elevene på linja skal drive hver sin strikkeblogg gjennom året, da vi ser et stort marked for strikkerelatert nettstoff. Der skal det publiseres strikkeoppskrifter, kakeoppskrifter og innblikk i unge strikkeres opp- og nedturer. Lærer Eva-Lill sier mange ikke forstår de psykologiske belastningene strikking påfører, og at psykisk helse får et viktig fokus gjennom året.

Miljø og bærekraft blir også et viktig fokus, og linjen vil strikke alt sitt tøy selv. Eva-Lill kan vise til noen ganske frekke undertøysoppskrifter, men lover ikke at de aller frekkeste franske havner på nettet. De er eksklusive for elevene på linja.

Det er lagt opp til stor produksjon, og strikkelinja skal levere ullundertøy til elevene på Norwegian-linja, luer til Snowboard/Freeski og makramé-smykker til Backpacker/Ekstremsport. Utover dette kommer produkter for salg i skolen nettbutikk utover året.

For å sikre en mest mulig bærekraftig linje, skal vi bruke fotballbanen som beite for 10-12 sauer, samt tre langhårede Islands-ponnier med pels som egner seg godt til vanter og pannebånd. Det nye mørkerommet kal brukes som ull- og garnlager, og musikkloftet skal brukes til strikkepinneoppbevaring. Pinnene spikker vi selvsagt selv på treverkstedet, legger Eva-Lill til. – Eksklusiv australsk dvergfuru er plantet i skogen rundt kongebautaen på folkehøgskolen, og elevene skal selv få stelle trærne vi skal lage pinner av. –Snakk om å «dyrke» sin hobby, sier hun med glimt i øyet.

Studieturene har i lang tid vært en hemmelighet, men nå kan vi ikke tøye strikken lenger, sier rektor Per Egil og ler. –Vi har fått veldig mange spørsmål den siste tiden, og garnleverandører står i kø for å inngå samarbeid. Men nå er det altså klart at elevene skal på tredagers fabrikkbesøk hos Dale garn, på saueklippekurs i Danmark i en uke, og på TsG – The Strikke Gathering – i Vikingskipet på Hamar, verdens største «Strikke-LAN». Både saueklippe VM på New Zealand og KnitCon i Las Vegas ble vurdert, men forkastet ettersom minibussturen hadde blitt litt for lang – selv for oss, sier Per Egil.

Kjenner du noen som kunne passe på strikkelinja? Be de søke senest i dag, 1. april.

 

 

 

 

Skriv en kommentar