Afrika på Folkemordmuseet

Etter en åtte og en halv times tur fra Kasese var det med stor luksusfølelse vi inntok Hotel Heaven i Kigali – hvor alt fungerer: Varmt varm, lekre rom, nydelig mat,vakker innkjøring til byen, internett (!) og en god natt for 25 slitne farende. Glemt var grensepasseringen som var en opplevelse i seg selv, hvor plutselig alle måtte ut med alle kofferter/bagger fra busssene for å søke etter plastposer (har en mistanke om at grensepolitiet kjedet seg etter at all handelstransport til og fra Rwanda har stoppet). I dag har vi vært igjennom den kanskje følelsesmessige tyngste dagen – med besøk på Folkemordmuseet i Rwanda og minnestedet etter de 12 belgiske soldatene som trodde de passet på statsministeren i 1994. Men vi må undre oss: Hva er det sammenlignet med nedslaktingen av 1 million Tutsier? Til dere som ikke kjenner folkmordet i Rwanda godt nok: Se “Sometimes in April, Hotel Rwanda eller Shooting Dogs”. Nå er det en stor gjeng med lave batterier som venter på siste middag på Heaven og flyturen herfra via Entebbe til Nairobi – og så til Malindi og kl 11 i morgen skal vi lande på Manda Airport på Lamu.

Kort introduksjon før vi starter på Kigali Genocide Museum

Veldig sterke inntrykk inn hvor vi ikke kan ta bilder, men også ute på selve “kirkegården”.

Mellom 15 og 20 000 lignende bilder måtte jeg tatt for å fått med meg alle drepte i aprildagene 1994.

De belgiske ungguttene hadde en tjans da over 100 geriljakrigere åpnet ild. Belgierene trodde de passet på statsministeren i trygghet.

Minnesøylene er flott laget og beskrevet.

Skriv en kommentar