Lofoten på 5 dager

Kunst/Opplevelser fikk erfare mange sider av Lofoten: Fra magisk nordlys, stiv kuling og hagl, til lokale kunstnere, historie og matopplevelser.

Det ble en tidlig start på årets Lofottur. Bussen som skulle frakte oss til Gardermoen dro allerede klokka 06. Flyet letta en time etter skjema, grunnet snøvær, men da vi fløt over Nordland, ble været bedre. På Evenes ventet en minibuss på oss, og vi tok fatt på den 3 times lange turen til Svolvær og hyttene vi hadde bestilt der.

Selv om dagen startet med solskinn, ble tirsdag etter hvert både kald og vindfull. Mye vær. Etter å ha byttet ut minibussen med en som faktisk startet, dro vi til Svolvær og besøkte Galleri Dagfinn Bakke, før vi varmet oss med en kopp kakao på Kringla bakeri. Så tok vi turen til Henningsvær, hvor vi innlosjerte oss i ekte rorbuer. I Henningsvær ligger det en nedlagt trevarefabrikk som tre gutter har satt i gang å restaurere. Vi fikk se på mye av det spennende de hadde gjort og fått til. Artig å se at lokale krefter tar vare på og utvikler steder med sjarm og historie i veggene. Etter middag i hyttene, ble det en klassekahoot til kveldsunderholdning, mens snøværet og vinden ulte utenfor rorbuene.

Onsdag ble det roadtrip. Etter ord for dagen satte vi oss i bussen og kjørte til Lyngvær hvor vi så på Dan Grahams installasjon, som blir kalt dusjkabinettet. Spennende å ta bilder som speiler seg i fjellene bak. Videre reiste vi til Nusfjord, så på fugler, vakker natur og et sjarmerende gammeldags landhandleri. Etter en time dro vi til Borg vikingmuseum. Her lærte vi litt av vikinghistorien, gikk inn i langhuset; et 83 meter langt hus hvor det bodde det dyr i ene enden og vikingene i andre. Det var også en del av langhuset som ble brukt til gilder, ofringer og kroninger. Her fikk vi blant annet steke vårt eget flatbrød på åpen ild. Vi avsluttet dagen på Full steam- et gammelt trandamperi som nå er gjort om til et museum og restaurant. Her fikk vi, innimellom historien om skreien og Lofotfiske fra 1200-tallet til i dag, servert hjemmelaget kaviar, stekte torsketunger og bacalao: Fiskesuppe med tomatbase og tørrfisk. Vi fikk også en transhot- ikke alle var like begeistret over den.

Torsdag startet vi dagen med bursdagssang for Eline. Etter en kort stop i Kabelvåg besøkte vi Galleriet til Ola Strand, en selvlært grafiker som har produsert mange fine bilder. Etter en lunsj på Lysstøperiet, gikk vi på jakt etter streetart. Noe var dessverre blitt slitt og malt over, men vi oppdaget også noen nye. Det ble middag på hyttene før vi dro til Nordlysenteret i Laukvika. Her fikk vi sett det fantastiske nordlyset flere ganger. Det nederlandske paret holdt et lærerikt foredrag og vi lærte hvordan de kunne forutse om det ble synlig nordlys. Med et selvbygd apparat så vi hvordan en søyle på en monitor målte elektronisk spenning i jorda, og når søylen steg var det bare å komme seg ut og iaktta det flotte fargespillet på himmelen.

Fredag var hjemreisedag. En nydelig dag med fantastisk vær gjorde at bilturen tilbake til Harstad gikk som en drøm. Takk for en strålende tur!

Skriv en kommentar