Foreldrehelg med et innblikk i folkehøgskolelivet

Første helga i advent er det foreldrehelg på Elverum folkehøgskole. Gjestene får et innblikk i noe av det vi arbeider med og har utført i løpet av en travel høst.

Fredag kveld starter med kveldsmat sammen med de tilreisende – så tar Halvor, yngstemann blant lærerne, oss gjennom programmet i Storsalen.

Elevene opptrer med innslag fra Dans valgfag, det er rytmer fra det Afrikanske kontinent med Djembe valgfag, Kor valgfag formidler flerstemt sang, Band valgfag og musikkproduksjonslinja presenterer kjent og egenkomponert musikk. Det koker i salen!

Halvor introduserer innslagene og bruker riggtiden i programmet til å presentere gamle, gode og flaue vitser til god respons fra de eldste i salen. Lærer Per leder og er delaktig i flere av musikkinnslagene og formidler lyrikk av Øystein Ziener. Lærer Geir leser Prøysen slik at vi føler oss «heme». Foreldre og elever nyter kaffe og sjokoladekake i peisestua og matsalen. Gjensynsgleden synes å være meget god mellom foreldre og «unger».

En laaang lørdag starter med god frokost som vanlig. Videre gjør vi som ellers – samling med ord for dagen. Lærer Susan leser «Rabbinerens gave», en vandrehistorie om hvilke gode effekter respekt, god kommunikasjon og væremåte overfor hverandre gir. Det blir solid volum på sangen med tilreisende, elever og ansatte ledet av lærer Arild.

Elevene går ut for å forberede presentasjon av linjer og fag på åpen skole. Kristian og Per Egil forteller foreldrene om hva som har skjedd i høst, hvordan vi driver skole og hvorfor – og noe om planene for resten av året. Det handler om turer, valgfag, fellesfag, seminarer, temauker og dager, livet på internatet, om bærekraft, om å takle hverdagen med den kroppen og det hodet vi har – og ikke minst om Danning.

Geir forteller meget levende om bistandsprosjektets historie og utvikling. Han forteller om hvordan prosjektet drives og bør drives. Vi får høre om mange forskjellige måter å samle inn penger på; Aktiv for Andre, Julegaver, Fadderordning, Maraton osv. Alle innsamlede midler kommer fram, folkehøgskolen dekker alle administrasjonskostnadene! Foreldrene inviteres også til Kasese som frivillige bistandsarbeidere.

Etter dette øver Arild og Per in; «Lean on me» tostemt med foreldregruppa som skal fremføres for elevene senere på kvelden, med det er «hemmelig»!

Åpen skole viser fram alle linjene på forskjellig måte med utstillinger, bilder, filmer, elevprodukter, konserter, servering m.m. Fotolinja har også utstilling på et av kjøpesentrene i sentrum.
Afrikalinja har kafésalg og utlodning til inntekt for bistandsprosjektet i Kasese.

Når mørkret siger inn over skolen tar de fleste av gjestene og elevene på seg nisselue, får fakler – og vi går i fakkeltog til sentrum for å være med på julegateåpningen. Ved siden av at ordføreren tenner julegrana, vises det utdrag fra julespillet «Den store nissejaken» med elever fra folkehøgskolen. Nissemor Beate og Arild leder an innslaget. Folkehøgskolenissene deler ut godteposer til barna og 700 poser blir for lite!

Vel tilbake på skolen er det tid for kokk Ketils lapskaus med tyttebær som elevene har plukket. 26 liter tyttebær er rørt for anledningen.

Kveldens store program er «Rare eventyr» som Geir og Arild leder. Elvene har for to uker siden hatt temauke og spilt eventyrene for grunnskolebarn og barnehager i Elverum. Eventyrene er «litt» skrevet om av elevene. Mange skuespillertalenter blir avslørt i løpet av kvelden og det synes å være mange stolte og noe forundrede foreldre blant publikum. Samværet og praten forsetter i peisestua med kaffe og kaker.

Tusen takk til alle gjester som gjorde helga fantastisk sammen med våre elever og ansatte!

Skriv en kommentar