To fjelltopper. En med et flagg. Ikon.

Linje

Friluftsliv/­Ekstremsport

Folkehøgskole, friluftsliv og ekstremsport! På Friluftsliv/Ekstremsport får du reise på mange turer. Du får prøve rafting, juving, kite, snowboard, ski og vindsurfing kombinert med tradisjonelt norsk friluftsliv. Opplev Trysilfjellet og andre skianlegg i Norden, Femundsmarka, Jotunheimen og surfe-/kitemekka Hvide Sande i Danmark.

Om Friluftsliv/Ekstremsport

Kombiner praktisk ekstremsport og friluftsliv på Elverum folkehøgskole.

Vil du lære å ta vare på deg selv i naturen? Vil du ta utfordringer og sove i telt og lavvo? Vil du lage mat på stormkjøkken, og nyte varmen rundt bålet etter en lang dag på tur?

På Friluftsliv/Ekstremsport får du oppleve bre­vand­ring, raf­ting, kano­eks­pe­di­sjon, hunde­kjø­ring, fiske, klat­ring, snowboard/alpint/telemarkski i Trysil og på alpetur, topp­tu­rer, Femunds­marka på ski og surf-/kitecamp i Danmark. Vi har egen utstyrs­pakke til ele­vene, og du får sesong­kort i Try­sil, nor­ges største skianlegg!

Elverum folkehøgskole Friluftsliv ekstremsport på hundekjøring

Pris

Rom med eget bad
119 340,-
Rom og felles bad
113 200,-

Studiet støttes av Statens Lånekasse.
Les mer om priser.

Lærer

Per Kjelland

Lær å mestre og sette pris på friluftsliv!

Vi øns­ker å kom­bi­nere de moderne eks­trem­s­port­ak­ti­vi­te­tene med den fri­lufts­tra­di­sjo­nen vi har i Norge. Du skal få opp­leve mest­ring av store og små opp­ga­ver i natu­ren. På den måten blir du glad i – og får for­stå­else for – den natu­ren vi lever og beve­ger oss i. Du skal bli i stand til å ta vare på deg selv og ditt utstyr slik at du kan glede deg over alle natu­rens ele­men­ter. Du lærer gjen­nom prak­tisk arbeid, og er med på å avgjøre hva vi skal legge vekt på i faget.

Emner som vil bli berørt på tvers av års­ti­dene er bl.a. navi­ge­ring, bruk av bål, storm­kjøkken og pri­mus, natur­kunn­skap, lokal­his­to­rie, alle­manns­ret­ten og lov­verk, øko­logi, tur­plan­leg­ging, hold­nin­ger til ferd­sel og bruk av natu­ren.

Sko­lens belig­gen­het gir deg gode mulig­he­ter for utøvelse av eks­trem­s­port og fri­lufts­liv på fri­tida. Elverum har flotte skiløyper og gode forhold for turer og fiske. Trysil – med norges største skianlegg – er bare 50 minutter unna. Vi ligger i Østerdalen, og nært Gudbrandsdalen. I tillegg ligger vi nært både Femundsmarka og Svenskegrensa.

Elverum folkehøgskole Friluftsliv Ekstremsport på kanoekspedisjon

Emner i Friluftsliv

 • Fjellvandring, fjellfiske
 • Kanoekspedisjon
 • Overnatting i lavvo, telt, gapahuk og snøhule
 • Matlaging i naturen
 • Turer på ski
 • Hundekjøring
 • Isfiske

Et år med ekstremsport og alle muligheter.

I ekstremsportdelen av skoleåret får du innføring i forskjellige former for ekstremsport. Vi åpner året med en lengre tur til Jotun­hei­men, hvor vi er på bre­vand­ring på Smørs­tabbreen og går topp­tu­r på Glit­ter­tind. Videre utover høsten får du oppleve både juving og rafting. I surfeparadiset Hvide Sande på Danmarks vestkyst får du prøve vindsurfing og bølgesurfing.

Vi har sesongkort i Trysil, og bruker tid på å kjøre ski, snowboard eller telemark både i park, løyper og i terrenget. Her samarbeider vi med Backpacker/Ekstremsport og Snowboard-linja for å gi veiledning på ditt nivå. På skolen har vi egen belyst railpark for ski og snowboard med et stort utvalg elementer fra nybegynner til ekspert. Etter jul får du prøve snowkite, og i mars reiser vi på studietur til alpene for å oppleve skianlegg i verdensklasse.

Seks uker i året sam­ar­bei­der vi med lærerutdanningen ved Høg­sko­len i Hed­mark.

Elverum folkehøgskole Friluftsliv Ekstremsport snowkiter

Emner i Ekstremsport

 • Brevandring og toppturer
 • Juving
 • Rafting
 • Ski og snowboard
 • Kiting
 • Vindsurfing

Du får også innføring i enkelte andre emner innen friluftsliv og ekstremsport.

Studieturer

Studieturer

Jotunheimen

Ekspedisjoner i Femundsmarka

Hvide Sande, Danmark

Skianlegg i Norden

Sørlandet eller Finnmark

Studieturer med Friluftsliv/Ekstremsport på Elverum folkehøgskole

Med Friluftsliv/Ekstremsport drar du på mange turer, både kortere og lengre. Vi overnatter mye utendørs med telt og lavvo, eller tar inn på hytter. Etter et skoleår på Friluftsliv/Ekstremsport skal du stå godt rustet for turer på egenhånd.

De lengre turene går til:

Jotunheimen: Vi går innover det fantastiske fjell-landskapet, slår leir og prøver fjellfiskelykken. Det blir brevandring og topptur på Glittertind, norges nest høyeste fjell.

Kanoekspedisjon/fjellvandring: Vi padler i Rogens naturreservat på svensk side av Femundsmarka eller vandrer i Skjækerfjellene i grensetraktene i Trøndelag.

Hvide Sande, Danmark: Surfecamp på danmarks fantastiske vestkyst, med hvite klitter og stabilt god vind. Vi overnatter i shelters og lavvo.

Snowkitecamp på Femunden: Du får kite på norges nest største innsjø, og vi overnatter i tømmerhytter.

Femunden på ski: En ukes ekspedisjon med ski og pulk gjennom Femundsmarka nasjonalpark.

På ski eller brett i Norden: I tillegg til at vi bruker Trysilfjellet mye i undervisningen, får du oppleve noen av Nordens beste skianlegg på studietur.

Apriltur: Vi avslutter året med en stor tur. Eksempelvis har denne turen tidligere gått til Finnmark med samisk kultur, viddevandring og isfiske. Turen kan også gå til Sørlandet/Jotunheimen med havkajakk, kystfriluftsliv og topptur. Dette får du påvirke.

Bilder og film

Film

Filmer fra Friluftsliv/Ekstremsport. Klikk øverst til venstre i avspillingsvinduet for å se mer.

Bildegallerier

Rom/Utstyr

Friluftsliv/ekstremsport har egen utstyr­pakke til elevene.

Du utsty­res i skole­året med en utstyrpakke bestå­ende av telt, storm­kjøk­ken m/gassbrenner, hode­lykt, øks, snø­spade, kniv, kom­pass og kart­mappe. Av eget utstyr tren­ger du en stor sekk, varm sove­pose, egnet tøy, tur– eller fjell­ski, snow­board, alpin– eller tele­mark­ski. Sesong­kort i Try­sil føl­ger også med!

På skolen har vi snowkiter, kanoer, pulker, telt/lavvo, GoPro-kamera og et eget samlingsrom/klasserom i «friluftsbua». Vi har skaterampe og belyst railpark. Ønsker du å redigere film og bilder fra turene har vi et Mac-rom.

Pakkeliste

 • Tursekk
 • Fjellsko
 • Egnet turtøy til alle sesonger
 • Langrennski/fjellski
 • Alpinski/snowboard
 • Hjelm og goggles
 • Fiskestang

Forutsetninger

Hva trenger jeg?

Du trenger ikke å ha årelang friluftslivserfaring for å søke Friluftsliv/Ekstremsport. Men du må være villig til å utfordre deg selv, spesielt i forhold til vær, vind og adrenalin. Det blir garantert lange og kalde dager, men de vil ikke oppleves sånn når du forbereder deg riktig. Gevinsten får vi til gangs når vi når målet.

Se forøvrig pakkelisten over for en oversikt over nødvendig personlig utstyr.

Elverum folkehøgskole Friluftsliv Ekstremsport primus

Søknad

Søk på Friluftsliv/Ekstremsport

Søknad kan sendes fra og med 1. oktober høsten før det aktuelle skoleåret, og opptaket starter 1. februar. Dette er likt for alle folkehøgskolene.

Det er viktig å være tidlig ute da mange av våre linjer erfaringsmessig blir tidlig fulle, og vi har et begrenset antall plasser på hver linje.

Etter 1. februar vil søkere fortløpende få tilsendt tilbud om skoleplass så lenge det er plasser ledig. Tilbudet blir sendt i posten, på mail og på sms. Hvis du har fått tilbud om skoleplass, og har takket ja til dette, er du sikret skoleplass.