NRK Forbrukerinspektørene eksperimenterte med elevene

Mobilfri dag har stått på timeplanen de siste årene, men årets utgave ble noe annerledes og mer omfattende enn tidligere. NRK med programleder Christian Strand ringte og ville gjøre et eksperiment…

09.00 mandag kom NRK Forbrukerinspektørene med to fotografer, regissør og programleder Christian Strand til Elverum folkehøgskule. Etter ord for dagen entret Strand rommet med en enkel beskjed: De neste 24 timene skal jeg ha alle telefonene deres.

Etter panisk streak-snapping, litt nervøs latter og mye summing ble telefonene registrert inn i bytte mot et rødt kort fra FBI. Dette kortet kunne elevene når som helst levere inn for å få igjen mobilen sin. Kassa med mobiler ble full, og ikke minst blytung. Det er ikke hver dag man løfter på 131 telefoner.

Deretter fortsatte folkehøgskoledagen som vanlig, med fellesfag, måltider og valgfag. FBI hang på hele dagen, og fulgte spesielt Malene Pedersen Dale, Malin Fosseide og Jens Reboli Bredesen. I tillegg hadde de et såkalt «confession cam» stående, der flere elever fikk fortelle om utfordringer de kjente på underveis.

Imponerende nok var det bare to elever som leverte inn det røde kortet. Rykter skal ha det til at den ene ringte hjem og fikk klar beskjed: «legg den tilbake!».

Christian Strand meldte på ord for dagen at det røde kortet i løpet av det neste døgnet kanskje ville gi en ekstra gode. På kveldsmaten ble det rullet ut gulrotkake – men bare til de som fortsatt hadde kortet sitt.

En av de første utfordringene som meldte seg etter at mobilen var stuet vekk i en kasse, var behovet for klokke. Bare et fåtall elever hadde klokke på armen, og så godt som ingen hadde vekkerklokke. Heldigvis hjalp de som hadde vekkerklokke mer enn gjerne til med felles vekking, og 07.00 tirsdag låt det i kjeler, lokk og bukkehorn i internatgangene. Noen satte stor pris på å bli vekket, mens andre viste mindre entusiasme…

Etter OFD tirsdag kunne Christian Strand igjen entre foredragssalen, denne gang for å levere telefonene tilbake. (Vi kan nevne at lærerne var veldig fornøyde med å bli kvitt kassa fra lærerværelset, hvor det hadde dura og ringt og plinga i ett kjør). Strand måtte innrømme at han var imponert over at bare to hentet ut mobilen sin, og innrømmet at han hadde forventet større frafall. Deretter fulgte scener med stor gjensynsglede, da elevene igjen kunne sjekke Snap, Instagram og alle meldinger og varsler fra det siste døgnet.

Et viktig tema for fellesfag

Selv om vi er impontert over elevene, er det grunn til å undre seg litt over resultatet. Mobil, sosiale medier og nettbruk har vært et tema i fellesfaget mediefag i mange år. I undervisningen har vi gjennomført flere varianter av mobilfrie dag, men aldri med så stor oppslutning som i år. Forskning peker ganske entydig på at mobilbruk er en tidstyv som påvirker våre relasjoner og skaper avhengighet. Dette var temaet for forrige ukes mediefag- og verden i dag-time, og vil fortsette å være temaet fremover.

  • Hvorfor var oppslutningen rundt mobilfrie dag større i år enn tidligere?Har det noe med NRKs autoritet å gjøre? Er det fordi elevene blir filmet? (Det kan da ikke ha noe med dette kullet å gjøre?).
  • Hvordan påvirket tilgangen på andre enheter med internett prosjektet?
  • Hva ville skjedd hvis elevene ikke bodde så tett på hverandre?
  • Hvordan ville eksperimentet forløpt seg på en videregående skole eller høgskole hvor elevene ikke ser hverandre til enhver tid?
  • Hvor ærlig blir dekningen når man har et kamerateam til stede?
  • Når fokuset for programmet skal være mobilavhengighet, farger det hvordan vaner fremstilles? Gjør det noe med hva man ser etter når programmet produseres?

Hva har skjedd?

Selv om vi fortsatt har mange spørsmål, kan vi likevel konkludere med noe. Nesten alle elevene sa etter prosjektet at de ville gjøre en endring i sine mobilvaner. Dette gir et tydelig bilde av at mange synes de bruker telefonen for mye. Det sier ikke minst at prosjektet har gitt en bevissthet rundt vaner og bruk.

I skrivende stund blir elevene utfordret til å komme med konkrete tiltak de vil gjøre for å redusere mobilbruken. Kanskje er det ikke så dumt å gjøre noen grep?

(Se bildegalleri nederst i saken).

Bistand Bærekraft Historie Kommende arrangementer NCFU Norsk Cøliakiforening Studietur